Tipy na velikonoční recepty

Velikonoce jsou spolu s Vánocemi v Čechách nejoblíbenější a nejtradičnější svátky, při
kterých se také schází rodina a přátelé. 2tahy mají pro vás pár tipů, co připravit jako
pohoštění pro vaše hosty.

Vajíčková pomazánka
Všichni určitě milujeme chlebíčky. Co tak si je na Velikonoce ochutit výbornou vajíčkovou
pomazánkou?

6 uvařených vajec natvrdo
Kelímek sýru Philadelphia
Hořčice
Sůl, pepř
Základní recept je jednoduchý. Nakrájená vejce smícháte se sýrem Philadelphia, jemně
nasekanou cibulkou, přidáte lžičku hořčice, podle chuti sůl a pepř. Pomazánku pak můžete
dochutit tím, co máta rádi vy. Například nasekanou pažitkou či petrželkou, přidat můžete
kyselé okurky nebo ředkvičky, já si tuto pomazánku vždy doladím jednou plechovkou tuňáka
ve vlastní šťávě či sardinkami.

Mazanec
Tradiční velikonoční bochník, který neodmyslitelně patří k těmto svátkům. Podobně jako
vánočka se peče z kynutého těsta, můžete ale zkusit i variantu z těsta tvarohového. Podle
tradice bychom jej měli péct na Bílou sobotu.

230 g hladké mouky
100 g polohrubé mouky
1/2 kostky droždí
100 ml vlažného mléka
60 g cukr krupice
1 sáček vanilkového cukru
70 g změklého másla
špetka soli
nastrouhaná citrónová kůra
1 vejce
podle chuti rozinky namočené v rumu a oloupané nasekané mandle
V hrnci smíchejte vlažné mléko s cukrem a cukr nechte rozpustit.Poté přidejte nadrobené
droždí a počkejte pár minut, než vám vzejde kvásek. Ve velké míse si mezitím smíchejte
mouku, změklé máslo, sůl, citrónovou kůru a vejce. Poté přimíchejte kvásek a zadělejte těsto.
Pokud se bude hodně lepit, postupně můžete přidávat trochu polohrubé mouky. Až bude těsto
vláčné a nebude se lepit po stranách mísy, můžete přimíchat rozinky (nezapomeňte nejdříve
slít rum) a mandle. Těsto vytvarujte do bochníku, dejte na plech a nechte odstát alespoň
hodinu a půl na teplém místě. Vykynutý mazanec potřete vajíčkem, posypte mandlovými
lupínky a nahoře do kříže rozřízněte. Pečte při 160 stupních přibližně 40 až 50 minut.

Velikonoční nádivka
Velikonoce mám odjakživa spojené s dozlatova pečeným kuřátkem, bramborovou kaší a
velikonoční nádivkou.

Vejce 6 ks
250 ml mléka
8 ks rohlíků
Zelené bylinky (kopřiva nebo petržel)
Sůl, pepř podle chuti
400 g uvařeného uzeného
Rohlíky nakrájejte na kostičky a nechte změknout v mléce. Z bílků vyšlehejte sníh. Do mísy
nasypte rohlíky, uzené, také nakrájené na kostičky, vyšlehané žloutky, sůl, pepř, zelené
bylinky a postupně zapracovávejte do směsi sníh. Přidat můžete i trochu rozpuštěného másla.
Směs nalijte do máslem vymazaného a strouhankou vysypaného pekáčku a pečte v troubě
přibližně 30 až 40 minut při 200 stupních dozlatova. Při podávaní můžete posypat pažitkou
nebo jarní cibulkou.

Pomlázka ať vám zdraví přinese, pohodu a štěstí s sebou donese. A ještě navíc ze srdce přeji, ať je vám stále jen veseleji. 2tahy