Cuketa 3krát jinak
aneb Čím můžete doma potěšit věčně hladové strávníky za pár korun
Léto se neúprosně chýlí ke svému konci, ale spousta z nás si v tuto chvíli doma asi
dennodenně pokládá jednu zásadní otázku – co udělat s cuketou, která vám už pomalu
ale jistě leze i ušima. Nebojte se, máme pro vás receptů, díky kterým si cuketu rozhodně
zamilujete a příště budete jen litovat, že ji doma ve své spíži zrovna nemáte.
Cuketové placičky
Cuketové placičky jsou vděčným jídlem. Udělat je můžete pouze z jednoho kila nebo klidně
z pěti, opéct je můžete na pánvi, nebo dáte na plech do trouby, dají se sníst k nedělnímu obědu
s opečeným bramborem nebo kaší, ale můžete je zabalit i do krabičky a sníst po studenu při
rodinném výletě.
Suroviny:
1 kg cukety
2 cibule
6 lžic hladké mouky
4 vejce
Podle chuti sůl, pepř, česnek, čerstvá nebo sušená petrželka
Cuketu nastrouháme na hrubo a vymačkáme z ní poctivě všechnu vodu, podobně jako když
děláme bramboráky. Přidáme najemno nasekanou cibuli, mouku a vejce. Do placiček už poté
můžete přimíchat to, co máte rádi vy, dle chuti. Ať už opraženou slaninu, tvrdý sýr,
mozzerellu, vegetariáni pak například nastrouhanou mrkev nebo trochu sušených rajčat.
Konzistence by měla připomínat těsto na bramboráky. Na pánvi si udělejte první zkušební
placičku, abyste viděli, jestli je potřeba do těsta přidat více mouky, já občas přisypu i trochu
strouhanky, milovníci low carb to mohou vyzkoušet například s mandlovou moukou.
Podobnou variantou jsou pak květákové placičky, jen cuketu nahradíte květákem.
Cuketová pomazánka
Září je většinou měsíc, kdy si můžeme ještě posledními doušky vychutnat poslední grilovačky
a posezení venku s rodinou a kamarády. Připravte pro ně jako předkrm jednohubky nebo
opečené topinky s cuketovou pomazánkou.
Suroviny
4 ks středně velké cukety
2 uvařené žloutek
1 kelímek zakysané smetany
Dle chuti sůl, pepř, česnek, přidat můžete i plnotučnou nebo dijonskou hořčici, kdo má rád
pikantní, nemusí se bát ani chilli
Podobně jako u prvního receptu, cuketu nastrouháme, tentokrát najemno, necháme pustit
vodu a vymačkáme Cuketu krátce osmahneme na pánvi a přidáme námi vybrané koření. Až
cuketa vychladne, smícháme ji s uvařenými žloutky a zakysanou smetanu. Místo smetany
můžete použít i sýr Philadelphia nebo jiný taveným sýrem, kdo má rád tučnější jídla, nic
nezkazíte ani lžící majonézy nebo tatarské omáčky.
Cuketové zelí
Pokud už vám cuketa opravdu leze i ušima, schovejte si ji na zimu. Připravte si z ní luxusní
cuketové zelí, kterým můžete nahradit pro českou kuchyni tolik typické zelí kysané. To
cuketové navíc vůbec nenadýmá a chuťově jsou si velice podobné.
2 kg cukety
3 střední cibule
0,25 litru octu
25 dkg cukru
Sůl a drcený kmín dle chuti
Cuketu oloupejte a zbavte jadýrek, nastrouhejte nahrubo. Takto připravenou ji smícháte
s cibulí, octem, cukrem, solí a kmínem. Nechte přes noc odležet někde v chladu. Na druhý
den naplňte cuketové zelí do připravených a pečlivě umytých zavařovacích sklenice a
zavařujte 30 minut při cca 80 stupních.
Tipy na to, jak správně zavařovat a fermentovat najdete v našem předchozím článku na www.2tahy.cz.