Cuketa 3krát jinak

Cuketa 3krát jinak

aneb Čím můžete doma potěšit věčně hladové strávníky za pár korun

Léto se neúprosně chýlí ke svému konci, ale spousta z nás si v tuto chvíli doma asi

dennodenně pokládá jednu zásadní otázku – co udělat s cuketou, která vám už pomalu

ale jistě leze i ušima. Nebojte se, máme pro vás receptů, díky kterým si cuketu rozhodně

zamilujete a příště budete jen litovat, že ji doma ve své spíži zrovna nemáte.

 

Cuketové placičky

Cuketové placičky jsou vděčným jídlem. Udělat je můžete pouze z jednoho kila nebo klidně

z pěti, opéct je můžete na pánvi, nebo dáte na plech do trouby, dají se sníst k nedělnímu obědu

s opečeným bramborem nebo kaší, ale můžete je zabalit i do krabičky a sníst po studenu při

rodinném výletě.

Suroviny:

1 kg cukety

2 cibule

6 lžic hladké mouky

4 vejce

Podle chuti sůl, pepř, česnek, čerstvá nebo sušená petrželka

Cuketu nastrouháme na hrubo a vymačkáme z ní poctivě všechnu vodu, podobně jako když

děláme bramboráky. Přidáme najemno nasekanou cibuli, mouku a vejce. Do placiček už poté

můžete přimíchat to, co máte rádi vy, dle chuti. Ať už opraženou slaninu, tvrdý sýr,

mozzerellu, vegetariáni pak například nastrouhanou mrkev nebo trochu sušených rajčat.

Konzistence by měla připomínat těsto na bramboráky. Na pánvi si udělejte první zkušební

placičku, abyste viděli, jestli je potřeba do těsta přidat více mouky, já občas přisypu i trochu

strouhanky, milovníci low carb to mohou vyzkoušet například s mandlovou moukou.

Podobnou variantou jsou pak květákové placičky, jen cuketu nahradíte květákem.

 

Cuketová pomazánka

Září je většinou měsíc, kdy si můžeme ještě posledními doušky vychutnat poslední grilovačky

a posezení venku s rodinou a kamarády. Připravte pro ně jako předkrm jednohubky nebo

opečené topinky s cuketovou pomazánkou.

Suroviny

4 ks středně velké cukety

2 uvařené žloutek

1 kelímek zakysané smetany

Dle chuti sůl, pepř, česnek, přidat můžete i plnotučnou nebo dijonskou hořčici, kdo má rád

pikantní, nemusí se bát ani chilli

Podobně jako u prvního receptu, cuketu nastrouháme, tentokrát najemno, necháme pustit

vodu a vymačkáme Cuketu krátce osmahneme na pánvi a přidáme námi vybrané koření. Až

cuketa vychladne, smícháme ji s uvařenými žloutky a zakysanou smetanu. Místo smetany

můžete použít i sýr Philadelphia nebo jiný taveným sýrem, kdo má rád tučnější jídla, nic

nezkazíte ani lžící majonézy nebo tatarské omáčky.

 

Cuketové zelí

Pokud už vám cuketa opravdu leze i ušima, schovejte si ji na zimu. Připravte si z ní luxusní

cuketové zelí, kterým můžete nahradit pro českou kuchyni tolik typické zelí kysané. To

cuketové navíc vůbec nenadýmá a chuťově jsou si velice podobné.

2 kg cukety

3 střední cibule

0,25 litru octu

25 dkg cukru

Sůl a drcený kmín dle chuti

Cuketu oloupejte a zbavte jadýrek, nastrouhejte nahrubo. Takto připravenou ji smícháte

s cibulí, octem, cukrem, solí a kmínem. Nechte přes noc odležet někde v chladu. Na druhý

den naplňte cuketové zelí do připravených a pečlivě umytých zavařovacích sklenice a

zavařujte 30 minut při cca 80 stupních.

Tipy na to, jak správně zavařovat a fermentovat najdete v našem předchozím článku na www.2tahy.cz.