Dýně-královna podzimu

Dýně – královna podzimu

Podzimní nálada se pomalu ale jistě začíná vkrádat do našich domácností. Sychravé počasí, barevné listí, houby všude, kam se podíváme a – také tolik oblíbená a populární dýně. Tato úžasná zelenina k podzimu rozhodně neodmyslitelně patří a dá se z ní vytvořit spousta slaných i sladkých pokrmů. Zde máte recepty alespoň na tři naše nejoblíbenější.

Dýňová polévka

Asi nejklasičtějším a nejrychlejším pokrmem, který můžeme z dýně připravit, je krémová dýňová polévka. Zahřeje, zasytí a na talíři vypadá luxusně.

Suroviny:

Máslo

500 g dýně Hokkaido

600 ml vývaru (dle vašeho výběru – kuřecí, hovězí nebo zeleninový)

1 cibule

2 stroužky česneku

150 smetany ke šlehaní

Sůl, pepř, muškátový oříšek

Dle chuti na dozdobení – dýňová semínka, krutony, olivový olej, zakysaná smetana

 

Dýni nakrájejte na menší kousky. Dýně Hokkaido má tu výhodu, že ji nemusíte loupat, pod slupkou má navíc nejvíce vitamínů. Připravte si hrnec, na másle opečete cibuli dozlatova. Přidejte dýni, nechte mírně opéct, zalijte vývarem a vařte doměkka. Poté vše rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Podle vaší chuti přidejte sůl, pepř, muškátový oříšek, česnek, pokud máte rádi pikantní jídla, přidejte i chilli. Přimíchejte smetanu ke šlehání a ještě chvíli povařte, pokud chcete ještě více zjemnit chuť, zkuste kokosové mléko. Při servírování je už pak na vás, jak polévku dozdobíte – použít můžete dýňová semínka, opečené krutony z dýňového chleba, lžíci zakysané smetany nebo kapku olivového oleje.

 

Italské dýňové rizoto

Italské krémové rizoto má neuvěřitelné množství podob. Základ je jednoduchý, pak už je jen na vás, jakou surovinu přidáte – kuřecí maso, hříbky, hrášek, sušená rajčata nebo právě dýni.

400 g dýně Hokkaido
320 g rýže Arborio

100 ml suchého bílého vína

1 l zeleninového vývaru
50 g másla
1 cibule
Dle chuti sůl, pepř, sýr Parmigiano

 

V hrnci nechte cibulku zesklovatět, pokud jste milovníci česneku, přidejte si dva stroužky k cibulce. Poté přisypte rýži a 2 minuty orestujte. Přilijte víno a za důkladného míchaní nechte odpařit. Přidejte na kostičky nakrájenou a semínek zbavenou dýni (pro rizoto je vhodnější dýni Hokkaido i zbavit slupky). Přilijte naběračku vývaru a vařte za častého míchání 15-20 minut. Vždy, když se vývar vsákne do rýže, přilijte další naběračku. Snažte se, aby rýže nebyla rozvařená, ale tzv. „al dente“ – na skus. Dochuťte solí, pepřem, pro zjemnění můžete přidat lžičku másla a dochuťte nastrouhaným sýrem.

 

Dvoubarevná dýňová bábovka

Bábovka je v České republice jeden z nejtradičnějších a nejoblíbenějších českých sladkých pokrmů. Zkoušeli jste si ji ale někdy upéct z dýně?

Suroviny:

200 g nastrouhané dýně
150 g moučkového cukru
200 ml oleje
300 g polohrubé mouky
3 vejce

Vanilkový cukr

Prášek do pečiva
Kakao

 

Vejce vyšlehejte s cukrem, vanilkovým cukrem a olejem. Přidejte nastrouhanou dýni, mouku a prášek do pečiva a vše pečlivě zamíchejte. Pamatujte, že forma na bábovku musí být pečlivě vymazaná a vysypaná strouhankou, hrubou moukou nebo dětskou krupičkou. Do takto připravené formy vlijte polovinu těsta. Do zbylé poloviny přimíchejte kakao, vlijte do formy a jemně promíchejte příborovým nožem. Vložte do trouby a pečte cca 45 minut při 180 stupních.