Nejlepší nepečené cukroví

Nepečené cukroví – vděčná záchrana, když nemáte čas stát u trouby

Vánoce jsou svátky klidu a míru. Slovní spojení, které se nám často vybaví, když myslíme na nejoblíbenější svátky v roce. Znamenají ale pro nás také spoustu zařizování, nakupování, vaření, úklidu a jiných, méně oblíbených činností. Já mám na Vánocích asi nejradši pečení vánočního cukroví. Se skleničkou vína, s kamarádkami, při příjemné hudbě nebo vánočních filmech, vždy zapomenu na všechen ten vánoční shon a stres. I pro vás jsme si připravili pár receptů na oblíbené, tentokrát nepečené, vánoční cukroví.

www.2tahy.cz doporučuji:

Včelí úly nebo vosí hnízda? To je jedno, obojí je vynikající

Vosí hnízda, či včelí úly, patří asi k nejpopulárnějšímu českému cukroví a nechybí snad v žádné domácnosti. Já se s vámi podělím o recept mojí babičky, na který už léta nedám dopustit. Jen jej doma děláme vždy ze 4 dávek.

Těsto:

1 sáček dětských piškotů (40 ks odpočítat, zbytek rozválet)

80 g másla
160 g moučkového cukru
2 lžíce kakaa

1 lžíce mléka

Krém:

60 g másla
50 g cukru
1 žloutek
rum dle chuti, dávejte ale pozor, aby krém nebyl příliš tekutý

Piškoty umeleme, přidáme zbytek ingrediencí a těsto necháme nejlépe přes noc odležet v lednici. Poté vtláčíme do úlků, které předem vysypeme moučkovým cukrem. Přidáme ušlehaný krém a uzavřeme piškotem.

Nepečené tatrankové kuličky

Tatranky, oblíbené oplatky na zahnání hladu, které miluje snad každý Čech. Vyzkoušejte z nich doma vánoční kuličky.

4 tatranky

15 dkg moučkového cukru
16 dkg Hery
2-3 lžíce rumu
2 lžíce kakaa
vanilkový cukr

kokos na obalení

Tatranky rozdrobíme. Přidáme k nim změklou Heru, moučkový cukr, rum, kakao a vanilkový cukr. Vypracujeme hladké těsto, necháme chvíli odležet v lednici a později tvarujeme kuličky, které následně obalíme v kokosu.

Nepečené LOTUS kuličky
Nevím, jak vy, ale já tyhle karamelové sušenky miluju, hlavně ke kávě nebo při pečení dortů. Už jste z nich zkusili vytvořit vánoční cukroví?

1 balení sušenek LOTUS (250 gramů)

3-4 lžíce lotusové pomazánky nebo Nutelly

3-4 lžíce rumu

Sušenky rozdrtíme na písek. Dvě lžíce dejte stranou na pozdější obalování sušenek. K rozdrceným sušenkám přidáme pomazánku (případně Nutellu) a rum. V případě, že se bude těsto drolit, přidáme více pomazánky nebo Nutelly. Z těsta tvoříme kuličky, které obalujeme v rozdrcených sušenkách. Jestli jste fandy ořechů, zkuste i rozemleté vlašské ořechy.

Kokosový suk

Já mám kokosový suk spojený spíš s poutí, jako malá jsem vždy dokázala sníst během víkendu i šest na posezení. Zkuste si jej připravit k vánočnímu stolu. Nebo jej zabalte do celofánu a darujte vašim kolegům, kamarádům nebo blízkým pod stromeček.

250 g kondenzovaného mléka
200 g strouhaného kokosu
100 g sušeného mléka
2 lžíce kakaa, případně potravinářské barvivo pro vícebarevnost

Smícháme kondenzované mléko, kokos a sušené mléko. Těsto si rozdělte na díly podle toho, jak moc barevný chcete mít suk. Dva díly, v případě, že se chystáte použít jen kakao, více dílů, pokud použijete i potravinářské barvivo.

Tyto díly potom rozdělte na menší díly a vytvarujte z nich tzv. hady. Tyto „hady“ poté spojíte dohromady, vyválíte na suk a zabalíte do potravinové folie a necháte ztuhnout. Po ztuhnutí suky nakrájíte, pokud chcete, můžete je i obalit v kokosu.

Rafaelo kuličky
Z reklamy zná tyhle kokosové kuličky s mandlí uvnitř snad každý. Existuje ale už i řada receptů a rad, jak je vytvořit doma. Ať už z kondenzovaného mléka, bílé čokolády nebo mascarpone. Tady máte zdravější, low carb variantu.

250 g mascarpone
12 polévkových lžic strouhaného kokosu
6 polévkových lžic strouhané mouky

50 g rozpuštěného másla

Xilitol nebo jiné sladidlo dle chuti

Vše smícháme v míse, tvarujeme kuličky a dovnitř vtlačíme oloupanou mandli. Kuličky poté obalíme ve strouhaném kokosu.